Er zijn al 26764 meldingen gedaan! Volg ons op:

Vragen over Luizenradar


Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over Luizenradar. 

1. Wat is het doel van de Luizenradar?
Het doel van de Luizenradar is om hoofdluis, per postcodegebied in Nederland, in kaart te brengen. Ouders en scholen worden nog te vaak overvallen door hoofdluis. Met alle stress tot gevolg. Met de Luizenradar kun je in een oogopslag zien of er hoofdluis is in jouw buurt en kun je desgewenst voorzorgsmaatregelen nemen om verspreiding van hoofdluis te voorkomen.
Lees verder over het voorkomen van hoofdluis.

2. Hoe werkt de Luizenradar?
De Luizenradar geeft een indicatie waar in Nederland hoofdluis heerst. Zodra in een gebied het aantal hoofdluisbesmettingen stijgt of daalt, verandert de kleur van het postcodegebied. De meldingen van hoofdluisbesmettingen die via de Luizenradar binnen komen van scholen en ouders worden direct verwerkt. Wil je weten of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt, of wil je anoniem een melding maken van hoofdluis om andere ouders/verzorgers en scholen te helpen, ga dan naar de homepagina van Luizenradar.

3. Kan ik ook zien of er op mijn postcode hoofdluis is gemeld?
De meldingen worden niet voor afzonderlijke postcodes gegeven. In de Luizenradar worden postcodes gegroepeerd. Op deze manier blijft de Luizenradar overzichtelijk en kun je in een oogopslag zien of er in de buurt van jouw postcodegebied hoofdluis heerst. Bovendien kan een woonplaats uit meerdere postcodes bestaan, het risicogebied is dan groter dan één postcode. Hoe beter hoofdluis wordt gemeld via Luizenradar.nl, des te actueler Luizenradar is. Wil je weten of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt, of wil je anoniem een melding maken van hoofdluis om andere ouders/verzorgers en scholen te helpen, ga dan naar de homepagina van Luizenradar.

4. Wat betekenen de kleuren die op de Luizenradar worden gebruikt?
De kleur van een postcodegebied kan variëren van geel tot rood. De kleur van het gebied wordt bepaald aan de hand van de ratio tussen het aantal verkochte hoofdluismiddelen in Nederland en het aantal meldingen die via de Luizenradar binnenkomen zijn, gerelateerd aan het aantal kinderen tussen de 3 en 12 jaar in het betreffende postcodegebied.

Hoe hoger de index van het aantal hoofdluisbesmettingen, hoe roder de kleur van het betreffende gebied.

5. Kan ik ook een melding krijgen als het aantal hoofdluisbesmettingen in mijn postcodegebied toeneemt?
Dat kan, als je je aanmeldt voor het hoofdluis-alarm stuurt Luizenradar je gratis een e-mail wanneer er een verhoogde kans op hoofdluis in jouw postcodegebied is.
Bovendien maakt iedereen die zich aanmeldt voor het hoofdluis-alarm kans op een controlekam! Als je de meldingen niet meer wilt ontvangen, kun je je altijd weer uitschrijven.
Ja, ik wil mij aanmelden voor het hoofdluis-alarm.

6. Hoe kan ik hoofdluis binnen mijn gezin melden?
Klik hier of op de oranje button op de homepagina als je hoofdluis bij jou of je gezin wilt melden. Elke melding wordt anoniem verwerkt. De gegevens die je verstrekt zijn uitsluitend bedoeld om hoofdluisbesmettingen in Nederland in kaart te brengen en andere ouders te helpen. Een melding is niet meer anoniem wanneer je deze zelf via social media deelt met je vrienden. Als je een melding maakt van een hoofdluisbesmetting, ontvang je gratis de 1-2-3-hoofdluis checklist met handige tips om hoofdluis te behandelen.

7. Ik wil een melding verwijderen, kan dat?
Je kunt een hoofdluismelding niet ongedaan maken. De melding wordt direct verwerkt en blijft vanaf de dag van melden 14 dagen actief, daarna wordt de melding automatisch verwijderd. Gemiddeld duurt een hoofdluisbesmetting namelijk 14 dagen.

8. Moet ik ook een melding doen als mijn gezin weer hoofdluis vrij is?
Nee, dit is niet nodig. Een hoofdluismelding komt na 14 dagen automatisch te vervallen. Gemiddeld duurt een hoofdluisbesmetting namelijk 14 dagen. We adviseren je wel om geregeld de Luizenradar te raadplegen, zodat je weet of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt. Meld je nu aan voor het gratis hoofdluis-alarm. Je ontvangt dan direct een e-mail als er een verhoogde kans op hoofdluis is in jouw postcodegebied, zodat je desgewenst voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Je kunt je altijd weer afmelden voor het hoofdluis-alarm. Bovendien maakt iedereen die zich aanmeldt voor een hoofdluis-alarm kans op een controlekam!

9. Kan ik ook hoofdluis voor iemand anders melden?
Een melding van hoofdluis is persoonlijk en is een keuze die een gezin, leerkracht of luizenmoeder/-vader zelf moet kunnen maken. Om de Luizenradar zo goed mogelijk te laten werken, is het melden voor iemand anders niet de bedoeling. Je kunt anderen uiteraard wel wijzen op de Luizenradar door bijvoorbeeld de website via Facebook en Twitter te delen.

10. Is een melding anoniem?
Elke melding wordt anoniem verwerkt. Als je een melding wilt maken en de gratis checklist wilt ontvangen, dan hebben we wel je naam en adresgegevens nodig. Dit geldt ook voor de aanmelding voor een hoofdluis-alarm en je daarmee kans maakt op een gratis controlekam. Deze gegevens worden alleen gebruikt om je het hoofdluis-alarm te sturen en/of de controlekam en checklist op te sturen. Je naam wordt nooit genoemd op Luizenradar.nl. Een melding is niet meer anoniem wanneer je deze zelf via social media deelt met je vrienden.

11. Moet ik na een melding op de Luizenradar nog steeds de school informeren of gaat dat via de Luizenradar?
Het is inderdaad nog steeds belangrijk scholen, de opvang, (sport)clubs en ouders/verzorgers van vriendjes te laten weten als er bij jou in je gezin hoofdluis heerst. Zo kunnen ook zij voorzorgsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld een extra luizencontrole uit te voeren. Vooral op scholen is het belangrijk dat alle besmette kinderen uit een groep tegelijk worden behandeld, anders kunnen ze elkaar weer besmetten.

De Luizenradar heeft geen contact met de scholen en andere instanties. Het blijft de verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers om hen (tijdig) te informeren.

12. Ik ben luizenmoeder/-vader op school, waar kan ik een melding maken?
Als luizenmoeder/-vader kun je ook, namens een school een of meerdere hoofdluisbesmettingen melden. Klik hier of op de groene button op de homepagina om een melding te doen. Om de Luizenradar zo actueel mogelijk te houden, willen we scholen vragen om één of twee mensen aan te wijzen die de meldingen via de Luizenradar doen. Zo worden dubbele meldingen in het bestand voorkomen en blijft de Luizenradar de meest actuele informatie over hoofdluis weergeven.

13. Worden scholen bij naam genoemd als zij na een hoofdluiscontrole een besmetting melden?
Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. De school wordt niet met naam en toenaam genoemd. De gegevens die de Luizenradar vraagt worden uitsluitend gebruikt voor statistische doeleinden.

14. Hoe kan ik een controlekam winnen?
Iedereen die zich aanmeldt voor een hoofdluis-alarm maakt kans op een gratis controlekam. Winnaars worden automatisch geselecteerd. Als je de winnaar bent, krijg je direct na het aanmelden voor een hoofdluis-alarm een bericht te zien waarin we je vragen naar je naam en adresgegevens. Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld voor het versturen van de controlekam. Wanneer je een controlekam wint, ontvang je deze binnen twee weken. Als je als school of gezin een melding maakt van een hoofdluisbesmetting ontvang je gratis per e-mail de 1-2-3 checklist met handige tips om hoofdluis te behandelen.

15. Kun je hoofdluis voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan bestrijden. Een regelmatige controle van je kinderen en overige gezinsleden is heel belangrijk. Je bent er dan snel bij als er hoofdluis gevonden wordt.

16. Hoe vaak moet je op hoofdluis controleren?
We raden je aan om elke week de haren te controleren met een stof- of luizenkam. Dit is een kam met plastic tanden. Het controleren met een kam is beter dan met de vingers, of alleen door te kijken waarbij de kans groot is dat je een hoofdluis of neten over het hoofd ziet. Raadpleeg voor meer informatie over het controleren op hoofdluis met een luizenkam de kaminstructies op de Prioderm website.

Tip: Handig, een luizen- en netenkam in 1! Lees verder over deze nieuwe kam waarmee je zowel het haar kunt controleren op hoofdluis (plastic zijde) als direct eventueel gevonden luizen en neten kunt verwijderen (metalen zijde).

17. Hoe moet ik op hoofdluis controleren?
Raadpleeg voor tips over het controleren van het haar op hoofdluis de kaminstructies op de website van Prioderm.

18. Hoe moet ik hoofdluis behandelen?
Op deze website vind je ook meer informatie over het behandelen van hoofdluis. Ben je opzoek naar meer informatie over het behandelen van hoofdluis met Prioderm, lees dan verder op de website van Prioderm. Wil je direct hoofdluismiddelen kopen? Dan kan dat nu eenvoudig en snel via de webshop van Prioderm (MedaShop).

19. In hoeverre zijn de cijfers van Luizenradar representatief?
De Luizenradar geeft een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland. Deze indicatie komt tot stand door de meldingen die door gezinnen en scholen worden gedaan en door cijfers van alle verkochte hoofdluisproducten (alle merken) in Nederland. Op basis van deze gegevens wordt een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen per regio bepaald.

20. Bent u van de pers, en heeft u vragen over Luizenradar, Prioderm en/of Meda Pharma (een Mylan organisatie)?
Neem dan contact op met Jennider Marten, Communicatie & PR Specialist, telefoon 020 - 4263300

Meld je nu aan voor een hoofdluis-alarm en maak kans op een controlekam én ontvang direct gratis een bericht bij een verhoogde kans op hoofdluis in jouw buurt.