Er zijn al 26764 meldingen gedaan! Volg ons op:
Tip je vrienden over deze pagina!

Wat is hoofdluis?

Een hoofdluis is een klein beestje met zes poten dat leeft van mensenbloed. Luizen hebben een grijsblauwe, soms zwarte kleur. Alleen als een hoofdluis zich net heeft volgezogen met bloed, is hij roodbruin van kleur. Hoofdluizen zijn ongeveer 3 millimeter lang en leven ongeveer één maand. In die ene maand tijd kan een luis ongeveer 250 eitjes (neten) leggen waar vervolgens weer nieuwe luizen uitkomen. Het is dus belangrijk om bij een hoofdluisbesmetting snel en effectief te behandelen!

Hoofdluizen komen veel voor bij kinderen. Kinderen zitten vaak met de hoofden bij elkaar, stoeien en kroelen. Een hoofdluis loopt dan makkelijk over van het ene naar het andere hoofd.

Hoe herken je hoofdluizen?

Een kindje dat op het hoofd krabt, is voor veel ouders/verzorgers een belangrijk alarmsignaal. Jeuk is namelijk het meest bekende verschijnsel van hoofdluis. Het komt echter meestal niet direct opzetten. Bij een eerste hoofdluisbesmetting kan jeuk pas na één tot twee weken optreden wanneer het aantal luizen toeneemt. Kinderen beginnen vaak dan met krabben.

Het voorkomen van hoofdluis door regelmatig te controleren met een stof-of luizenkam is erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld de Prioderm Luizen-en netenkam gebruiken. Hoofdluizen houden het meest van warme, behaarde plekken en zijn daarom vaak te vinden achter de oren, in de nek en onder een pony.

Hoofdluis melden voor een gezin
Hoofdluis melden voor een school/instelling

Hoe herken je neten?

De eitjes van een hoofdluis, neten, zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Een neet is egaal zandkleurig tot bijna zwart en lijkt op roos. Net zoals hoofdluizen zitten neten vaak in de nek en in het haar achter de oren of onder de pony. In tegenstelling tot bijvoorbeeld roos, zit een neet stevig vastgekleefd aan de haren. Als een neet niet uit het haar wordt verwijderd of gedood wordt met een hoofdluisbehandeling, komt hij na acht dagen uit. Na nog eens zeven dagen is de jonge luis in staat eitjes te leggen. Nadat de neten zijn uitgekomen, blijven er lege witte hulsjes in het haar achter.

Lees verder over het behandelen van hoofdluis

Van nimph tot luis

Afbeelding: van neet naar hoofdluis.

Meld je nu aan voor een hoofdluis-alarm en maak kans op een controlekam én ontvang direct gratis een bericht bij een verhoogde kans op hoofdluis in jouw buurt.